Geschiedenis

Wanneer opgericht?

17 december 1977

Door?

Roland Rutsaert
Christian Vanderstichele
Eric Van Gendt
Norbert Vereecken
Karina Alisch
Jacques Coussart
Peter Vennik
Luc Hennebel

Het verhaal

Zo'n 40 jaar geleden was Christian Vanderstichele roeier en ondervoorzitter van de Gentse Roei en Sportvereniging gelegen aan de bocht aan de watersportbaan te Gent. De voornaamste deelnemers toen waren Achiel Wijngaert, Marcel Bourguillon en Jozef De Munck.

De steeds maar groeiende zeilafdeling en roeiers gingen niet goed samen op een smalle watersportbaan en er werd uitgekeken naar een watervlak. Deze werd gevonden in Nazareth tussen Gent en Deinze.

Op 11 november 1977 werd overgegaan tot de splitsing van alle afdelingen van De Gentse Roei en Sportvereniging en werd de Gentse Zeilclub (GZC) en Windsurfing Vereniging Gent (WVG) opgericht.

De bar

GZC en WVG verhuisden dan nog van Nazareth naar Destelbergen op het Damslootmeer waar we de strijd met de groenen verloren en belanden dan eveneens in Destelbergen op de Hoenderhoek achter Lochristi-station.

Het surfen kende toen een serieus succes en door groei was de plas van Destelbergen snel verzadigd waardoor werd uitgekeken naar een uitwijkplaats voor de surfers, namelijk Beervelde!

Deze plas (zoals je kan zien op de foto) werd uitgegraven in 1968-1972 voor de aanleg van de E17. Het wateroppervlak is ook bekend als de "scherpeheibeekvijver".

De caravan

Op 17 december 1977 werden de statuten van Windsurfing Vereniging Gent goedgekeurd. Begonnen in een kleine caravan voor het opbergen van ons materiaal op een klein lapje grond werden steeds verbeteringen aangebracht. Een tweede oude caravan werd aangekocht voor vergaderingen en secretariaat voor inschrijvingen.

Het lapje grond werd omstreeks 1979 vergroot met nog een lapje en toen dit niet meer toerijkend was en de parking op de boerderij verzadigd was, werd omstreeks 1985 de huidige oppervlakte gehuurd.

 

Het toilet en de opbouw van de kantine

Het toilet was een oud magazijnpalet met platen afgemaakt en een handpomp om door te spoelen. In 1987 begonnen we met de bouw van dit clublokaal. In 1988 werd Windsurfing Vereniging Gent omgedoopt tot WVG Windsurfing Lochristi - Beervelde en hadden we een definitief adres voor de zetel van onze vereniging. Het coole logo zie je hieronder.

Het oud logo